fbpx

Nearshore – en lösning på kompetensbristen inom IT

Nearshore – en lösning på kompetensbristen inom IT

Svenska företag i alla branscher ser potentialen digitaliseringen innebär för deras konkurrenskraft, både när det handlar om att effektivisera sina arbetssätt och för att skapa nya affärer. De behöver programmerare men arbetsbristen gör det svårt att hitta medarbetare i Sverige. Nu riktas istället blickarna mot Baltikum.

IT-branschen har haft en markant tillväxt de senaste åren, men arbetskraftsbristen är den högsta på åtta år. I en rapport redovisar branschorganisationen IT&Telekomföretagen en sammanfattande bedömning att efterfrågan på kompetens är minst lika stark nu som 2012. Enligt IT&Telekomföretagen förväntas branschen ha ett underskott på 60 000 personer år 2020 om inget drastiskt händer.

Som beskrivet i artikeln Kompetensbrist i Sverige – då riktas blickarna mot Baltikum som nyligen publicerade i Computer Sweden, efterfrågas nu nya vägar att hitta lösningar till den rådande bristen på kompetens. Med 600 IT-konsulter i Baltikum är vår förhoppning att vi ska kunna hjälpa dessa bolag i akut behov av IT-kompetens.

Vissa företag väljer så klart att rekrytera, men i tider av kompetensbrist söker andra kompletterande alternativ. En del har provat på offshore och insett att det i vissa avseenden är betungande. Vår upplevelse är att viljan att lägga projekt offshore har minskat under den senaste tiden. Marknaden börjar i stället få upp ögonen för kompetensen som finns i närområdet.

Nearshore möjliggör för företag i Sverige att anlita kompetent personal till ett lägre pris än vad svenska konsultföretag erbjuder. De kulturella skillnaderna är också förhållandevis få mellan de baltiska länderna och Sverige, men framför allt är det tillgången till duktiga konsulter bara en timme från Stockholm som gör Nearshore attraktivt för de svenska bolagen.

Vi är övertygade om att Nearshore på ett smidigt sätt kan lösa bristen på kompetens för mängder av svenska företag. Behöver du till exempel hjälp att bygga en applikation?

 

Kontakta oss här
2020-06-24T09:13:15+02:00 9 maj , 2017|
Snabbkontakt
close slider